Apakah trend pembangunan PCB masa depan?

- 2021-07-06-

Dari mana papan litar bercetak berasal dari hari ini?

Untuk pasaran pembuatan PCB dan pemasangan PCB, jumlah ini sangat meyakinkan: kira-kira 50% daripada semua PCB yang dihasilkan dan dipasang berasal dari daratan China, 12.6% dari Taiwan dari China, 11.6% dari Korea, dan kami perhatikan bahawa 90% jumlah pengeluaran PCB dan PCBA berasal dari rantau Asia Pasifik, dengan seluruh dunia hanya 10%. Namun, Amerika Utara dan Eropah sekarang berkembang, terutamanya kerana kos pengeluaran di kawasan-kawasan tersebut mulai menurun.

Apa jenis PCB baru yang akan dikeluarkan?

Formaspace, pembekal utama peralatan industri canggih yang mengeluarkan, memasang dan menguji PCB, telah menghabiskan beberapa tahun terakhir untuk mendengarkan pelanggannya dan menawarkan visinya untuk masa depan PCB. Menurut Formaspace, lima trend berikut akan menentukan masa depan PCB.

Trend 1: Substrat PCB dengan perlindungan ESD terbina dalam untuk mengelakkan masalah ESD semasa pemasangan dan ujian.

Trend 2: Melindungi PCB dari penggodam, misalnya, dengan memasukkan kunci penyulitan ke dalam substrat PCB.

Trend 3: PCB yang dapat menahan voltan yang lebih tinggi, terutamanya kerana kenderaan elektrik tulen membawa standard voltan yang lebih tinggi (48 V dan bukannya 12 V).

Trend # 4: PCB dengan substrat yang tidak konvensional untuk mudah melipat, menggulung, atau membongkok (walaupun terdapat kemajuan yang jelas dalam teknologi ini, mereka menjadi semakin penting sejak munculnya layar melengkung).

Trend 5: PCB hijau yang lebih lestari, bukan sahaja dari segi penggunaan bahan (penyingkiran plumbum), tetapi juga untuk membantu mengurangkan penggunaan kuasa peranti pada mereka.

Seperti apa pasaran komponen pasif?
Menurut firma Penyelidikan Market Research Future, Pasaran peranti pasif dijangka tumbuh pada kadar pertumbuhan rata-rata kompaun (CAGR) sekitar 6% dari 2018 hingga 2022, seperti yang ditunjukkan dalam Gambar 1. Komponen pasif merangkumi bukan hanya perintang, induktor, dioda , dll, tetapi juga PCB itu sendiri. Sebenarnya, angka ini sangat sesuai dengan kadar pertumbuhan yang dilaporkan oleh perunding penyelidikan pasaran Technavio.

Seperti apa pasaran komponen aktif?
Pasaran untuk peranti aktif, seperti peranti semikonduktor dan peranti optoelektronik, akan tumbuh pada kadar yang lebih cepat masing-masing 10% dan 6%, dari 2018 hingga 2022 berbanding dengan peranti pasif (lihat Gambar 2). Semua ini berkaitan dengan miniaturisasi peranti. Hari ini, terdapat permintaan yang besar untuk hanya sensor dan penggerak kecil, dan produk elektronik pintar menggunakan teknologi MEMS dalam jumlah besar. Pemacu utama pasaran peranti aktif adalah telefon pintar, kenderaan, mesin industri dan Internet of Things.

Apa kaedah pengeluaran PCB baru yang diharapkan dapat digunakan?
Formaspace juga memberikan pandangan mengenai kaedah baru pengeluaran PCB, dan barisan syarikat PCB masa depan mungkin sangat berbeza dengan cara kami menghasilkan PCB hari ini.

Trend # 1: Tidak dinafikan bahawa pada zaman telefon pintar dan penggunaan alat pakai yang berat, PCB akan menjadi lebih kecil dan lebih padat.

Trend 2: Oleh kerana pengawal mikro akan menjadi lebih pintar (contohnya, mereka dapat mengenali apabila objek di jalan adalah bata atau kotak kadbod kecil), PCB harus menyesuaikan diri dengan jenis mesin pembelajaran baru ini dan memfasilitasi kaedah baru untuk ujian kepatuhan.

Trend 3: Orang boleh dilatih untuk memasang dan menguji PCB baru menggunakan teknologi realiti maya (VR) dan augmented reality (AR).

Trend 4: Akronim "PCB" bermaksud "papan litar bercetak", dan hari ini perkataan "percetakan" membawa makna baru. Percetakan 3D PCB menjanjikan, misalnya, untuk substrat, sensor, dan litar pemproses sekali pakai.

Trend 5: Pemasangan tangan akan berterusan pada masa akan datang. Walaupun untuk kumpulan kecil, terdapat trend yang semakin meningkat untuk pemasangan mesin, yang dapat menjimatkan masa, sementara miniaturisasi menjadikan pemasangan manual hampir mustahil.