Prospek dan ramalan pasaran PCB global untuk 2020-2025

- 2021-07-06-

Pasaran papan litar bercetak global dijangka berkembang pada CAGR 4.12% dalam tempoh ramalan (2020-2025); Ia bernilai $ 58.91 bilion pada tahun 2019 dan diproyeksikan bernilai $ 75.72 bilion pada tahun 2025.

Pasaran telah mengalami pertumbuhan yang pesat selama beberapa tahun terakhir, terutama disebabkan oleh perkembangan berterusan peranti elektronik pengguna dan peningkatan permintaan untuk PCB di semua peralatan elektronik dan elektrik.

Penerapan PCB dalam kereta bersambung juga mempercepat pasaran PCB. Ini adalah kenderaan yang dilengkapi sepenuhnya dengan teknologi kabel dan tanpa wayar, yang membolehkan mereka menyambung dengan mudah ke peranti pengkomputeran seperti telefon pintar. Teknologi ini membolehkan pemandu membuka kunci kenderaan, mengaktifkan sistem kawalan iklim dari jauh, memeriksa status bateri kereta elektrik mereka dan mengesan kereta mereka menggunakan telefon pintar.

Di samping itu, permintaan untuk peranti elektronik seperti telefon pintar, jam pintar dan peranti lain juga mendorong pertumbuhan pasaran. Sebagai contoh, pendapatan yang dihasilkan oleh telefon pintar bernilai $ 79.1 bilion pada tahun 2018 dan $ 77.5 bilion pada tahun 2019, menurut Kajian Penjualan dan Ramalan Teknologi Pengguna A.S. yang dilakukan oleh Persatuan Teknologi Pengguna (CTA).

Baru-baru ini, percetakan 3D terbukti menjadi salah satu inovasi besar dalam PCB. Dijangka elektronik bercetak 3D atau 3D PE akan mengubah cara sistem elektrik dirancang pada masa akan datang. Sistem ini membuat litar 3D dengan mencetak item substrat demi lapisan dan kemudian menambahkan tinta cecair yang mengandungi fungsi elektronik di atasnya. Teknik pemasangan permukaan kemudian dapat ditambahkan untuk membuat sistem akhir. 3D PE dapat memberikan kelebihan teknikal dan pembuatan syarikat pengeluar litar dan pelanggannya, terutama jika dibandingkan dengan PCB 2D tradisional.

Dengan tercetusnya COVID-19, pengeluaran papan litar bercetak terjejas oleh sekatan dan kelewatan di rantau Asia Pasifik, terutama China, pada bulan Januari dan Februari. Kapasiti pengeluaran syarikat tidak banyak berubah, tetapi permintaan yang lemah di China telah menimbulkan beberapa masalah rantaian bekalan. Dalam laporan Februari, Persatuan Industri Semikonduktor (SIA) menyatakan kemungkinan kesan jangka panjang perniagaan yang berkaitan dengan COVID-19 di luar China. Kesan daripada penurunan permintaan mungkin dapat dilihat pada pendapatan syarikat pada suku kedua.

Trend Pasaran Utama
Elektronik pengguna diharapkan dapat memperoleh bahagian yang besar dari pasaran
Banyaknya papan litar bercetak (PCB) di mana-mana peranti elektronik, termasuk kalkulator dan alat kawalan jauh, papan litar besar dan, semakin banyak, barang putih, menyumbang kepada pertumbuhan pasaran.

Peningkatan penggunaan telefon bimbit diharapkan dapat mendorong pasaran PCB global. Pada awal tahun 2019, misalnya, hampir setiap isi rumah (97 peratus) memiliki sekurang-kurangnya satu telefon bimbit, berbanding 94 persen pada awal tahun 2014, menurut Pejabat Statistik Jerman. Pelanggan mudah alih dijangka meningkat dari 5.1 bilion pada tahun 2002 kepada 5.8 bilion pada tahun 2018 dan 2025. (laporan GSM 2019). Pembuatan papan litar bercetak (PCB) meningkat kerana peranti mudah alih seperti telefon pintar, komputer riba dan tablet menjadi lebih kecil dan lebih senang digunakan oleh pengguna.

Selain itu, karena permintaan yang meningkat di segmen pasar, beberapa pelaku pasar memenuhi kebutuhan pengguna akhir secara khusus dengan menawarkan banyak kumpulan PCB.

AT&S, misalnya, membuat papan litar bercetak yang digunakan dalam telefon pintar dan tablet dan membekalkan syarikat besar seperti Apple dan Intel. Di samping itu, Apple merancang untuk memperkenalkan dua ukuran berbeza dari "iPhone SE 2" pada tahun 2020. Motherboard model iPhone SE 2 yang akan datang kemungkinan akan menggunakan 10 lapisan PCB seperti papan bawah (SLP), yang kemungkinan akan dihasilkan oleh AT&S .

Di samping itu, vendor di pasaran memfokuskan pada pengembangan geografi, seterusnya mendorong pertumbuhan PCB dalam segmen ini. Sebagai contoh, pada bulan Februari 2020, pembekal Apple Wistron akan segera memasang PCB iPhone secara tempatan di India. PCB iPhone Apple pertama kali dibuat di luar negara dan kemudian diimport ke India. Dalam langkah strategis baru, pemerintah diharapkan memilih untuk menaikkan tarif pemasangan PCB.

Amerika Utara dijangka mempunyai bahagian pasaran yang signifikan
Dengan pertumbuhan industri elektronik pengguna yang meledak, penggunaan Internet of Things yang pesat dan peningkatan aplikasi dalam industri automotif dikenal pasti sebagai faktor utama yang dapat memberi kesan positif terhadap penjualan PCB di rantau ini. Prestasi kualiti dan fleksibiliti pembungkusan PCB yang sangat baik akan menyumbang kepada kejayaan mereka dalam penyelesaian interkoneksi masa depan.

Disember 2019 TTM Technologies, Inc., pengeluar produk papan litar bercetak terkemuka global, komponen frekuensi radio dan penyelesaian kejuruteraan. Mengumumkan pembukaan pusat kejuruteraan baru di New York. Berikutan pemerolehan aset pembuatan dan harta intelek dari I3 Electronics, Inc., syarikat itu telah mengupah banyak pakar kejuruteraan yang sebelumnya digunakan oleh I3 untuk meningkatkan kemampuan teknologi PCB canggihnya dan memperluas portfolio patennya untuk aplikasi yang muncul di sektor aeroangkasa dan pertahanan . Pasaran komersial mewah.

Sebagai tambahan, vendor di pasar membuat pemerolehan strategik untuk meningkatkan kemampuan PC mereka. Sebagai contoh, Summit Interconnect, Inc. baru-baru ini mengumumkan gabungan Summit Interconnect dan melancarkan rangkaian. Pemerolehan Streamline meluaskan ibu pejabat Summit ke tiga lokasi California. Memperkemas Operasi dapat meningkatkan keupayaan PCB syarikat dengan ketara dalam keadaan di mana teknologi dan masa sangat penting.

Jumlah penonton TV di rantau ini dijangka bertambah berkat pengenalan platform TV dalam talian seperti Netflix, Amazon Prime, Google Pay dan Sky Go. Apabila penggunaan PCB di TV meningkat, ini akan mendorong penggunaan pasaran.


Permintaan untuk elektronik kecil yang fleksibel akan menjadi trend utama di pasaran. Peningkatan penggunaan litar fleksibel dalam alat yang boleh dipakai elektronik akan memberi kesan positif kepada pasaran. Selain itu, minat yang kuat terhadap telefon pintar yang boleh dilipat atau digulung tidak lama lagi akan mewujudkan banyak peluang untuk pelaku pasaran utama.


Sebagai tambahan, pada Mei 2019, San Francisco Circuits mengumumkan peningkatan keupayaan pemasangan PCB turnkeynya. Pemasangan PCB inklusif penuh melalui SFC meminimumkan tanggungjawab membeli bahagian, menguruskan bil bahan (BOM), inventori dan logistik berkaitan yang mungkin dihadapi oleh pelanggan ketika bekerja dengan rakan pemasangan PCB.

Landskap yang kompetitif
Oleh kerana Jabil Inc., Wurth Elektronik Group (Wurth Group), TTM Technologies Inc., Dengan beberapa pemain utama seperti Becker & Muller Schaltungsdruck GmbH dan Advanced Circuits Inc, pasaran untuk papan litar bercetak sangat kompetitif. Ia memiliki pangsa pasar dan berkomitmen untuk memperluas basis pelanggannya ke luar negeri. Syarikat-syarikat ini menggunakan program kerjasama strategik untuk meningkatkan bahagian pasaran mereka dan meningkatkan keuntungan mereka. Namun, dengan kemajuan teknologi dan inovasi produk, UKM memperluas pangsa pasar mereka dengan mendapatkan kontrak baru dan membuka pasar baru.

Pembangunan Industri Terkini
Mac 2020 - Boardtek Electronics Corporation diambil alih oleh Zhending Technology Holdings Limited dalam pertukaran saham. Selepas pertukaran, Boardtek akan menjadi anak syarikat milik penuh Zhanding. Boardtek terlibat dalam pengembangan, produksi dan pemasaran PCB multilayer, dengan fokus pada pengkomputeran berprestasi tinggi, gelombang mikro frekuensi tinggi dan kecekapan pelesapan haba yang lebih tinggi.

Februari 2020 - TTM Technologies Inc. mengumumkan pembukaan Pusat Teknologi Lanjutan di Chippewa Falls, Wis. Kemudahan seluas 40,000 kaki persegi di 850 Technology Way telah diubahsuai untuk menyediakan pelbagai pembuatan PCB canggih penyelesaian yang terdapat di Amerika Utara hari ini, termasuk kemampuan untuk mengeluarkan PCB seperti papan tulis. TTM memperoleh aset i3 Electronics, Inc. (i3) pada bulan Jun 2019 dan tidak lama selepas itu memulakan kerja merombak peranti dengan pantas, dengan pengeluaran bermula pada Januari 2020.